Page Speed Load

Elérkeztünk 4-es cikksorozatunk utolsó részéhez, melyben arra derítünk fényt mi és miért is olyan fontos, a Page Speed Load.

Amikor egy webhely teljesítményéről van szó, az oldal betöltési sebessége a legfontosabb.
Viszont, ha nem értjük, hogyan működik ez a mérőszám – és pontosabban az azt befolyásoló tényezők –, akkor nehéz lesz javítani rajta.

A visszafordulási arány csökkentése és a user experience növelése érdekében elengedhetetlen, hogy weboldalak gyorsan és zökkenőmentesen töltődjenek be.

A sebességre optimalizált webhely nemcsak a felhasználói élményt (UX) javítja, hanem segíthet a keresőmotorok – például a Google – rangsorolásának javításában is.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi az oldalsebesség, miért fontos, és hogyan mérhető és néhány megoldási javaslatot kínálunk az oldalbetöltési sebesség növelésére.

Vágjunk bele!

A Te oldaladon milyen gyorsan töltődik be a tartalom?

Mi az oldalsebesség?


Dióhéjban az oldal betöltési sebesség – Page Speed – azt jelenti, hogy milyen gyorsan töltődik be a tartalom, amikor valaki felkeres egy oldalt a webhelyeden. Nem tévesztendő össze a webhely sebességével, az oldal sebessége egy adott oldal betöltési idejét jelenti!

Számos tényező befolyásolhatja ezt a mérőszámot. Néhány a legfontosabbak közül:

  • Hány képet, videót és egyéb médiafájlt tartalmaz az oldal
  • Milyen témák és bővítmények vannak telepítve a webhelyre
  • A webhely (és az adott oldal) kódolása és szerveroldali script-jei.

Mindezek az elemek befolyásolják az oldal betöltési sebességét, illetve a webhely felhasználói élményét. Végül is a látogatók nem szeretik a lassan betöltő oldalakat, és nagyobb valószínűséggel kattintanak el róluk.

Miért fontos az oldal betöltési sebessége?

A sebesség igenis számít


Ha az oldalbetöltési sebességről van szó, minden másodperc számít.

A Google kutatásai azt mutatják, hogy ha a betöltési idők egyről három másodpercre nőnek, akkor a visszafordulás (a látogató azonnali távozásának) valószínűsége 32 százalékkal nő.

Ha az oldal betöltése öt másodpercet vesz igénybe, a visszafordulás valószínűsége 90 százalékkal nő.

Más szóval, ha az oldalak nem töltődnek be néhány másodpercen belül, az jelentősen megnöveli annak esélyét, hogy a látogatók elhagyják webhelyedet. Ezen túlmenően, ha weboldalaid lassúak, az ronthatja az elköteleződést és a konverziókat.

Az oldal betöltési sebessége a keresőoptimalizálásban (SEO) is döntő szerepet játszik. A Google számos tényezőt figyelembe vesz, amikor eldönti, hogyan rangsorolja a weboldalakat. A sebesség például fontos rangsorolási jelzés mind az asztali, mind a mobilos kereséseknél.

Hogyan mérjük az oldal betöltési sebességét?


Mielőtt bármilyen változtatást végeznél a webhelyeden, fel kell mérni a weboldalak teljesítményét. Különféle eszközök állnak rendelkezésre az oldalsebesség tesztelésére és mérésére.

Javasoljuk azonban, hogy kezdd a Google Page Speed Insights programmal. Ez egy könnyen használható eszköz, amely lehetővé teszi a weboldalak betöltési sebességének mérését és tesztelését asztali számítógépeken és mobileszközökön egyaránt.

A PageSpeed Insights elemzi az oldal tartalmát, és egy 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozza azt. A pontszám alatt egy listát is találni fogsz az oldal betöltési sebességének javítására vonatkozó javaslatokról.
Ezek az információk kiindulópontot adnak a weboldalak gyorsaságának felméréséhez, és kézzelfogható lépéseket kínálnak az oldalbetöltési sebesség javítására.

Segítség a 100% eléréshez

Néhány egyszerű javaslat az oldalbetöltési sebesség javítására


Most, hogy megértettük az oldal betöltési sebesség fontosságát és azt, hogy hogyan tesztelhetjük webhelyünk teljesítményét, itt az ideje, hogy javítsuk is ezen a kulcsfontosságú mutatón.

  • Válassz teljesítmény-optimalizált tárhelymegoldást.

    Számos teljesítmény-központú tárhelyszolgáltató elérhető, amelyek hatékony platformot biztosítanak és nem kínálnak megosztott tárhelyet. Ez azt jelenti, hogy soha nem kell attól tartanod, hogy más webhelyek kimerítik a potenciális erőforrásokat.
  • Tömörítsd és optimalizáld a képeket.

    Az oldalbetöltési sebesség növelésének egyik legegyszerűbb módja a képek tömörítése és optimalizálása. Ez magában foglalhatja a fájlformátumok megváltoztatását, a Lazy Load engedélyezését és a képek tömörítését veszteséges vagy veszteségmentes tömörítéssel.
A képek tetszetősek, de csak ha nem rontják az oldal teljesítményét
  • Csökkentsd az átirányítások (redirect) számát.

    Túl sok átirányítás a webhelyen valóban ronthatja a betöltési időt. Minden alkalommal, amikor egy oldal átirányít valahová, meghosszabbítja a HTTP kérés és válasz folyamatát.

    Természetesen bizonyos esetekben szükség lehet átirányításokra, például amikor új domainre költözik az oldal. Azonban a szükségtelen átirányítások kiküszöbölése a webhelyen jelentősen rövidebb betöltési időt eredményezhet.
  • Gyorsítótárazd (cache) a weboldalakat

    A weboldalak gyorsítótárazása segíthet csökkenteni az első bite-ig eltelt időt, mivel a szervernek kevesebb erőforrást kell használnia az oldal betöltéséhez. Ennek egyik módja amikor szerver szinten történik az optimalizálás, vagyis az oldal hostingja kezeli számodra.
  • Engedélyezd a böngésző gyorsítótárazását (browser caching)

    A böngésző gyorsítótárazása a caching egy másik formája, amelyet az oldalbetöltési sebesség javítására használhatsz. Ez a technika lehetővé teszi a böngésző számára, hogy különféle információkat, például stíluslapokat, képeket és JavaScript-fájlokat tároljon, így nem kell minden alkalommal újratöltenie a teljes oldalt, amikor egy felhasználó felkeresi.
Nézd át az oldalad!
  • Használj aszinkront, és késleltesd a betöltést a CSS- és JavaScript-fájlokhoz.

    Egy webhely CSS- és JavaScript-fájlokból áll. Ezek a scriptek szinkron vagy aszinkron módon tölthetők be.

    Az aszinkron betöltés lehetővé teszi több fájl egyidejű betöltését, ami felgyorsíthatja az oldal teljesítményét. Ennek beállítása magában foglalja a megjelenítést blokkoló erőforrások megszüntetését is.
  • Minimalizáld a CSS-t, a JavaScriptet és a HTML-t.

    A fájlok betöltési módjának optimalizálása javíthatja az oldalbetöltési sebességet. Hasonlóképpen optimalizálhatod a CSS-, JavaScript- és HTML-kódot. Ez azt jelenti, hogy a fájlok méretének csökkentése érdekében el kell távolítani a felesleges szóközöket, karaktereket, megjegyzéseket és egyéb felesleges elemeket.

    Az eredmény tisztább kód és karcsúbb weboldalak, amelyek gyorsabban töltődnek be.
  • Távolítsd el a felesleges bővítményeket.

    Nem minden plugin egyforma. Ha túl sok beépülő modul van a webhelyen, az szükségtelen felhalmozódást okozhat, ami lelassítja a webhelyet.

    Ezért okos ötlet minimalizálni a használt beépülő modulok számát. Ennek természetesen az egyik legegyszerűbb módja a jelenleg nem használt bővítmények letiltása és törlése.
Gyors weboldal = Boldog látogatók

Összegezve


Minél gyorsabb a webhely betöltési ideje, annál boldogabbak lesznek a látogatóid. Más szóval – ha optimalizálod weboldalad betöltési idejét, akkor várhatóan javul a felhasználói élmény (UX), a konverziós arány, és végül az árbevétel is.

Annak biztosítása, hogy a betöltési idő a lehető leghatékonyabb legyen, nem feltétlenül igényel hosszú időt vagy jelentős erőfeszítést, de némi átgondolást igen. Kezdj el azon gondolkodni, hogyan optimalizálhatod weboldalad sebességét.

Ehhez az Ads Interactive felkészült IT csapat maximális segítséget tud nyújtani Neked. A mi érdekünk is, hogy oldalad a lehető legjobb technikai felkészültséggel rendelkezzen, és ehhez mi minden támogatást megadunk!

Ha még nem olvastad volna, figyelmedbe ajánljuk sorotatunk korábbi részeit:

Core Web Vitals

Google Health Score

Lazy load technológia

A link a vágólapra másolva

Szeretnél többet tudni? Érdekel, hogy tudnál oldaladdal több bevételt generálni? Segítünk!

Account Team

Már portfolió tagunk vagy, de kérdésed merült fel? Segítünk!

Customer Success Team

Mint a legtöbb weboldal, az adsinteractive.hu is cookie-kat használ, hogy kellemesebb felhasználói élményben legyen részed. A Hozzájárulok gomb megnyomásával elfogadod az alkalmazásukat. További tudnivalókat a Http-sütikről az adatkezelési tájékoztatóban találhatsz.

Hozzájárulok